till valphänvisningen - KLICKA HÄR!
Läs mer om rasen Basenji HÄR!
Varifrån har basenjin sitt ursprung?
- Basenjin härstammar ifrån de inre delarna av Afrika där rasen än i dags används som jakthund, i första hand för att driva in vilt i fällor.
Stämmer det att en basenji inte kan skälla?
- Ja, det stämmer, men en basenji är absolut inte stum då den kan låta som en hund i alla andra avseenden; yla, pipa och gnälla. Istället för att skälla joddlar en basenji istället. Ljudet kan låta väldigt olikt från hund till hund, allt från ett dovt morrande eller ett skrockande, till ett högt och tydligt ljud som nästintill kan jämföras med en tupp som galer.
Varför kan inte basenjin skälla?
- Basenjins struphuvud och stämband är annorlunda konstruerade än hos andra hundar. Stämbandens vibrationer är inte tillräckligt starka för att framkalla ett skall.
Kräver basenjin mycket motion?
- Som hos alla andra hundraser skiljer det sig från individ till individ, men generellt kan man säga att behovet är medelstort. En basenji behöver dagliga promenader i rask takt och för att tillgodose hundens bästa bör en basenji också få lov att springa lös så fort tillfälle ges. Tänk på att basenjin ursprungligen är en jakthund som kan ge sig iväg på egna äventyr. Därför är det att föredra att rasta din basenji på inhägnat område eller på en plats där det inte finns trafik inom rimligt avstånd. Man kan också cykla med en basenji för motionens skull och basenjin hänger gärna med på en joggingtur om det bjuds.
Är basenjin en frisk hundras?
- Basenjin är en mycket frisk ras med hög medellivslängd. De flesta basenji uppnår en hög ålder och rasen ligger i någon av de lägsta premieklasserna hos försäkringsbolagen. Rasklubben uppmuntrar alla uppfödarna att hälsotesta sina avelsdjur och detta görs också i mycket hög utsträckning för att rasen ska förbli frisk.
Hur gammal blir en basenji?
- Medellivslängden på en basenji är mellan 12-15 år.
Kräver rasen mycket pälsvård?
- Nej,en basenji har en mycket kort, lättskött päls som inte behöver borstas eller tvättas särskilt ofta. Som alla andra hundraser fäller basenjin en eller ett par gånger om året och då kan man behöva borsta hunden med tex en gummikarda eller annan mjuk borste som inte river i hundens hud. I övrigt krävs inget större merarbete utan man kan nöja sig med att torka hunden med en handduk eller fuktig trasa om den varit ute i regn eller smuts.
Det sägs att basenjin är allergivänlig, stämmer det?
- I viss mån kan basenjin vara lämplig för husdjursallergiker om allergin inte är kraftigt uttalad. Det finns inga påvisade undersökningar som styrker detta och tänk på att basenjin inte skiljer sig särskilt från andra hundraser när det gäller hud och päls. En basenji har underull, en basenji fäller ett par gånger om året och en basenji kan också mjälla. Basenjin luktar inte uttalat mycket hund och det kan bero på att huden inte avsöndrar särskilt mycket stoft och det är också detta sistnämnda som allergiker oftast reagerar negativt på. Om du är allergisk och funderar på en basenji, besök en eller flera basenjis i hemmiljö och var noga med att ha mycket närkontakt med hunden eller hundarna under ditt besök. Tänk också på att en valp har annorlunda päls och kan ge upphov till annan reaktion.
Hur fungerar en basenji med barn? - Inte heller här skiljer sig en basenji från andra hundraser. Om basenjin tidigt får lära sig att umgås med barn fungerar det alldeles utmärkt.
Hur fungerar basenjin med främmande hundar och andra djurslag? - Basenjisar som lever i flock, alltså fler än två stycken, kan ibland ha svårt att umgås med andra hundar. Basenjin är en utpräglad flockhund och skyddar sina familjemedlemmar noga. En ensam basenji däremot har inga som helst problem att umgås med nya bekantskaper. Ibland kan dock främmande hundar bete sig avvaktande mot en basenji vid första kontakten då en basenji har uppåtstående öron, ringlad svans över ryggen och en spänstig gång. Allt detta tyder på aggressivitet om man talar hundspråk, men det brukar snabbt gå över när basenjin visar att den bara vill leka och det vill den oftast. När det gäller andra djurslag är det sunt förnuft som får råda. En basenji är, återigen, jakthund i sitt ursprung och kan också bete sig därefter, men vanligtvis fungerar det utmärkt med katter och andra djur, om basenjin tidigt får lära sig att umgås med dessa.
|
 |
Jag är intresserad av att tävla lydnad, agility och bruks med min hund. Lämpar sig en basenji till det?
- En basenji är absolut inte omöjligt att dressera, men om du har planer på att nå elitklasserna har du valt fel ras. En basenji är en urhund och jakthund, vilket innebär att den snabbt kan finna andra intressen än de du har siktet inställt på. En basenji behöver snabba, intensiva träningspass där man som förare hela tiden måste vara aktiv och påpasslig. Det går inte att upprepa samma övningar om och om igen för då tröttnar basenjin och går sin egen väg. Ett tips är att alltid ha extremt gott godis, tex köttbullar, korv eller lever, som motivation för nästan alla basenjisar är mycket måna om belöning. Låt dig inte avskräckas av detta, en basenji är mycket lättlärd och med tålamod kan man komma långt!
På vilka andra sätt kan jag aktivera min basenji?
- Basenjin behöver mer än bara fysisk motion och lite hjärngympa gör vilken hund som helst mer harmonisk. Ut i skogen och prova på att lägga ett spår till din hund, viltspår är en gren som basenjis är väldokumenterat duktiga på. Lär din basenji olika tricks; rulla runt, high five, krypa, dansa, ja allt du kan tänka dig. Det kräver som regel bara ett par snabba, intensiva träningspass för din basenji att lära sig detta. En relativt ny gren man kan aktivera sin basenji inom är lure-coursing, en fingerad harjakt, där hundarna springer i par efter ett byte. Detta är inte bara fysisk träning där hundarna får springa i sin maxkapacitet för här får hundarna verkligen tänka för att på bästa sätt nå sitt byte före sin konkurrent. Valmöjligheterna är oändliga på hur du kan aktivera din basenji, bara man gör det med mycket positiv motivation och krav och förväntningar på en rimlig nivå.
Hur många basenjis föds det i Sverige? - Varje år föds det ca 80-100 basenjivalpar. En uppåtgående trend där antalet uppfödare och nya valpköpare hela tiden ökar. De flesta valpar föds under det sena vinterhalvåret, men någon enstaka kull föds också på sommarhalvåret.
Stämmer det att basenjitikar bara löper en gång om året? - De flesta basenjitikar löper bara en gång om året och då alltid på hösten. Idag är rasen mer domesticerad och det har också lett till en del tikar har ändrat sitt ursprungliga beteende och därför finns det idag ett flertal tikar som löper två gånger om året. Detta kan bero på att Basenjin har stark flockkänsla och bor de tillsammans med hundar av annan ras kan de lätt influeras av deras löpbeteende. Merparten av basenjitikarna löper dock fortfarande endast en gång/år.
Hur mycket kostar en basenjivalp? - Rasklubben har inget riktvärde ( beslut på årsmötet juni 2021). |
 |